fredag 1. oktober 2010

Pinnebrød

Da var årets første speidermøte gjennomført, og det var utrolig koselig å se så mange av de gamle speiderne, og også noen nye. Møtet i går ble først og fremst brukt på å bli kjent med hverandre. Vi lekte forskjellige leker, og grillet pinnebrød. At vi lager pinnebrød på høstens første møte er en tradisjon vi har hatt i mange, mange år. Pinnebrød er veldig godt, og også enkelt å lage når man er mange. Her kommer oppskriften vi bruker når vi skal lage pinnebrøddeig:

1 pk gjær
150 g smeltet smør
4 dl lettmelk
2 egg
2 ts salt
12-14 dl hvetemel
Smelt smøret. Så har du i melken, og varmer det opp til fingertemperatur. Så løser du gjæren opp i væsken, før du har i salt og egg. Så blander du inn hvetemelet. Klissete deig på tur er fryktelig upraktisk, så ha i nok mel.
Siden deigen har gjær i seg er det viktig at boksen man har den i er stor nok til at deigen kan heve, for det kommer den til å gjøre. Sørg for at boksen du bruker er tett, og legg gjerne boksen i en plastpose før du legger den i sekken. Deig i sokkene er ikke kult.
Når man skal steke pinnebrødene, tar man en passe stor klump deig. Så ruller man den ut, og snurrer den rundt en pinne. Pass på at deigen ikke ligger så tjukt rundt pinnen, da vil det bli vanskelig å få det gjennomstekt. Pinnebrødsteking er en skikkelig tålmodighetsprøve. De må stekes lenge, over svak varme, hvis de skal bli gjennomstekte uten å være svartsvidde. Pinnebrødet er ferdig når det løsner lett fra pinnen.
Pinnebrød er gode med syltetøy, eller smør og sukker. I går blandet vi sammen smør, sukker og kanel på forhånd. Når du da smører det på de nystekte pinnebrødene, blir det omtrent som nystekte kanelsnurrer. Man kan også surre deigen rundt en grillpølse eller litt fenalår, for å få de litt mer "middagsaktige".
Det er litt vanskelig å beregne hvor mye deig man kommer til å trenge, men får man deig til overs, gjør ikke det noe. Den tiloversblevne deigen kan nemlig også brukes hjemme til å steke klappakaker av, på en tørr og varm stekepanne, eller man kan forme dem som rundstykker, og steke dem i ovnen.

3 kommentarer:

  1. Deigen fungerer like godt uten egg også! Får vel tilstå at jeg glemte å ha de oppi...
    Marianne

    SvarSlett
  2. Marianne: Haha, kanskje det var derfor din deig ble så mye mindre klissete? :)
    Pia

    SvarSlett
  3. Anbefaler å ha i 14 dl mel :)

    SvarSlett